BJÖRNBÄR - TRINDA OCH SÖTA

söndag 11 september 2016


Bakgrunden till dethär björnbärsinlägget är att min man skaffade några björnbärsplantor för ett antal år sedan...han älskar nämligen dessa godingar. De planterades bakom ladan tillsammans med en massa nässlor och där tycks de trivas utomordentligt för nu har de helt tagit över...nässlorna har inte mycket att säga till om längre! Skörden i fjol var inte tillnärmelsevis så stor som i år....har säkert fått ihop 15 liter vid dethär laget så eftersom frysutrymmet börjar sina har jag testat lite andra sätt att njuta av dem. Personligen gillar jag skarpt att bara strö dem över yogurten eller gröten...tycker de förlorar sin sötma när man djupfryser dem.


Lite näringsinfo om björnbären: 1) en av de största fettsnåla källorna till E-vitamin
2) detta bidrar till att neutralisera fria radikaler, som orsakar hjärtsjukdom och för tidigt åldrande av huden
3) naturlig källa till salicylat, den aktiva substansen i aspirin, som hjälper kroppen att bekämpa infektioner
4) vissa studier har visat att salicylat också har anti-cancerogena egenskaper
5) näringsämnen: C- och E-vitamin, folsyra, mangan, salicylat, flavonoider
Informationen tagen ur boken "Mat som håller dig ung" av Sarah Merson. Trevlig bok med kort och koncis information och recept.
SNABB ROMTOPF PÅ BJÖRNBÄR
4 dl socker(för vildplockade, minska mängden om du har söta bär)
1/2 dl vatten
1/2 citron, klyftad
1 1/2 dl rom(en billig variant går bra)
2 kanelstänger
1 vaniljstång, ituskuren
1 tsk kardemummakärnor, krossade
1 liter björnbär

Till servering:
vispad grädde
paranötter, stekta i socker

Koka upp socker, vatten, citronklyftor, rom och kryddor. Låt koka i 5 minuter. Dra åt sidan och låt svalna. Tillsätt björnbären till den kalla lagen. Låt stå i minst 1 dygn, gärna 2. Servera med lagen, gärna med lättvispad grädde eller en god vaniljglass. Stek paranötterna med lite socker i en torr panna.
Receptet är signerat Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus.
Kommentar: Fantastisk dessert säger vi som inte gillar desserter i normala fall. Smakerna gudomliga, kardemumman o vaniljen och paranötterna pricken på i:et...och utseendet sen...såååå vacker.
Ni måste testa. Ska försöka göra en sats och se om den håller till julen. Man kan ju använda djupfrysta bär också men resultatet blir säkert inte riktigt lika delikat.








BJÖRNBÄRSMARMELAD (sockersnål)
ca 7 dl färdig marmelad
500 g färska eller frysta björnbär
250 g syltsocker
1 citron
1 vaniljstång(eller vaniljpulver)

Rensa björnbären. Skölj citronen och riv av det yttersta skalet. Pressa ur någon msk citronsaft också(en räcker). Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter(skumma bort lödder på ytan med en slev). Mosa bären mot kastrullkanten under kokningen. Fyll marmeladen i rena glasburkar och sätt på lock. Förvara svalt. 
Kommentar: Vid första avsmakningen tillredningsdagen tyckte vi att citronsmaken framträdde för mycket men efter ett par dagar hade den neutraliserats och marmeladen är mycket god om man inte gillar mycket söta marmelader...sätt då bara till mer socker!
Glömde fota men håll till godo med de övriga bilderna!



2 kommentarer:

  1. Jag tycker mycket om björnbär, men jag får köpa mina från torget :) Tack för fina recept.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kunde komma hit och plocka men på grund av avståndet blir det säkert billigare att köpa dem på ort o ställe! De är nog så smaskiga. Ha en bra vecka...här gassar solen! Kram från Landebistroanne

      Radera