LJUVLIGA RÖDBETOR

måndag 29 augusti 2016



Rödbetorna och polkabetorna växer bra i trädgårdslandet i år. Använder dem i soppor, pressar dem tillsammans med apelsin, äpple , morot och ingefära(mycket gott) och i olika kombinationer som tillbehör till fisk, kyckling, kött. Passar till allt  om du frågar mig. Här följer två av mina favorfitrecept. Det första är Jamie Olivers och det andra Tommy Myllymäkis.

Bakade rödbetor med balsamvinäger, oregano och vitlök.

4 portioner
500 g färska små rödbetor, skrubbade
10 vitlöksklyftor, oskalade och krossade(tog 15)
1 näve färsk mejram/oregano, repad
salt och nymald svartpeppar(salta ordentligt)
10 msk balsamvinäger
6 msk extra fin jungfruolja

Värm ugnen till 200 grader. Riv av ungefär en och en halv meter aluminiumfolie och vik den dubbel så att det blir riktigt tjockt. Halvera stora rödbetor. Lägg dem mitt på foliearket med vitlök och oregano, krydda generöst med salt och peppar, vik sedan in sidorna mot mitten. Innan du viker ihop folien häller du på vinäger och olivolja. Skrynkla ihop eller vik folien så att den försluts ovanpå. Lägg in paketet i ugnen och baka i en timme tills rödbetorna är mjuka. Servera hela paketet på bordet...läckert.
Min kommentar: vitlöken blir mycket smaskig så gillar du den kan du förstås använda fast 20 klyftor...och kom ihåg att salta ordentligt!
Åt dessa till rökt gös men de passar också som ensam rätt .
Kokta rödbetor med svartvinbärsdressing och getost.
4 portioner
500 g små betor
3 msk svartvinbärsgelé
2 msk rödvinsvinäger
1 msk mortlade fänkålsfrön(lite mer)
1 bananschalottenlök, finhackad
1 dl olivolja(något mindre)
100 g smulad getost, t.ex. chèvre
2 msk plockad timjan (mera)
salt och nymald svartpeppar
Koka betorna helt färdiga i saltat vatten. Låt svalna något, skala. Värm upp gelén i en kastrull på låg värme med vinäger, fänkålsfrön och lök. Tillsätt oljan och rödbetorna och blanda. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett fat och toppa med getost och timjan.
Bilden är inte den bästa möjliga men låt dig inte avskräckas...det är fantastiskt gott om man gillar fänkålssmaken. Jag har använt fetaost här.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar