Lax i kokoscurrysås

onsdag 14 mars 2018



Jag älskar alla rätter med kokoscurrysås. Det kvittar om såsen innehåller fisk, anka, kyckling eller skaldjur. Det är ju såsen som är höjdaren och det svåra är att få balans kryddorna emellan. Det gäller att smaka smaka och smaka och känna efter vad de egna smaklökarna tycker. Här har jag använt röd currypasta. Om du vill ha en mildare curry väljer du grön eller gul currypasta eller tar mindre mängd. Den röda pastan lär ska innehålla mest chili medan den gröna innehåller mycket koriander. Jag använder nästan alltid kokosgrädde i stället för kokosmjölk. Då blir curryn lite tjockare. I stället för salt kan du använda fisksås. Passa på och gör den här asiatiska rätten med lite hetta när du känner dig frusen och håglös så ska du se att livet börjar le igen.

Ingredienser:
ca 500 g laxfilé i bitar
1 lök i skivor
3 rivna vitlöksklyftor
riven ingefära enligt smak
1 utbankat citrongräs/citrongräspasta
ca 2 msk currypasta
(1-2 kaffir-lime blad)
(fisksås)
500 ml kokosgrädde
1 msk socker
1 röd chili i skivor (eller mer)
sockerärtsskidor i bitar
svartpeppar
salt

Tillbehör: ris kokt med citrongräs, kaffir-lime och lite misopasta i vattnet.

1. Fräs lök, vitlök, ingefära, citrongräs och currypasta i matolja i en wok (eller stekpanna) i några minuter så att det börjar dofta av pastan. Sätt till socker, chili, sockerärter och kokosgrädde och låt puttra i ca 5 minuter. I det här skedet kan du sätta till fisksåsen också. Sätt till fiskbitarna, peppra och låt puttra ytterligare några minuter. Avsmaka. Jag strödde över lite nuoc cham salt (från Vietnam) innan vi åt och använde därför inte fisksås.

2. Koka riset enligt anvisningen på påsen. Om du vill ha lite asiatisk smak på ditt ris så kan du smaksätta kokvattnet med citrongräs eller kaffir-lime blad. I stället för salt lite miso-pasta.









Om du gillar kokoscurrysåser kanske du vill kasta ett öga på dessa godingar:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar