Franska ärter

söndag 11 mars 2018



Ett snabblagat grönsakstillbehör som matchar fisk, kött och fågel men också kan serveras som en vegetarisk rätt med lite gott bröd till. Bra bufférätt dessutom. Den består av sallad, lök, ärter, örter och smör.  Simpelt och gott. En liten men naggande god rätt som hängt med i många år. På sommaren gör jag den med färska ärter.

Ingredienser för 4-6 portioner:
400-500 g djupfrysta eller färska gröna ärter 
1 salladshuvud, (t.ex. isberg) stocken bortskuren, strimlat
3-4 bananschalottenlökar, hackade
1 bouquet garni (färsk persilja, timjan/rosmarin och lagerblad) eller torkade örter 
100-125 g smör, tärnat
1 msk strösocker
salt
peppar

1. Lägg ärter, sallad, lök, örter, smör, socker, salt och peppar i en tjockbottnad kastrull med tättslutande lock eller i en ugnsfast gryta. Värm på medel till hög värme. 
2. Koka sakta upp, rör om och sänk värmen till låg. Lägg på locket ordentligt och sjud i 10-20 minuter eller tills ärterna är mjuka och det mesta av vätskan absorberats.
3. Smaka av och krydda mer vid behov. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar