Fylld grillad bläckfisk

tisdag 5 december 2017


Grillsäsongen pågår året runt nuförtiden, eller hur? Den här rätten har lite Medelhav över sig så man kan ju drömma sig bort till soligare breddgrader under grillningen. Fyllningen i bläckfiskarna är gjord på fiskfilé, lök, chili och lite örter. Serveras med citron och vitlöksörtolja. Paul Svensson gjorde denna rätt i ett Strömsö-avsnitt.

Ingredienser för 4 personer:
15 st bläckfisktuber (squid)
600 g fiskfilé, t.ex. gös, sik eller lax
2 st schalottenlökar, finhackade
1 röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
4 msk bladpersilja, finhackad
4 msk körvel, finhackad
1 citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl rapsolja
halv klyfta vitlök

1. Salta fiskfilén runt om. Gnugga över lite olivolja. Lägg den på grillen med skinnet neråt. Grilla tills fiskköttet är vitt och fast, ca 5 minuter. Grilla bara på ena sidan så den inte tappar vätska.

2. Svetta lök, vitlök och chili i lite olivolja i en kastrull ett par minuter tills de är mjuka, men utan att de tar färg. Ta av fiskköttet med en gaffel och blanda det med lökröran, persiljan och körveln i en bunke. Smaka av med olivolja och generöst med salt och peppar. 

3. Skölj bläckfiskarna, avlägsna hinnor och innanmäte, skär av tentakeldelen. Fyll bläckfisktuben med fiskfärsen. Använd gärna spritspåse. Nåla ihop med tandpetare upptill. Grilla bläckfisk och tentakler hastigt på varje sida på grillen tills de blir fasta i konsistensen men inte för länge, då blir de sega. Grillen måste vara mycket het. En och en halv minut på grillen borde räcka.

4. Vitlöksoljan: Mixa rapsolja och vitlök i en mortel eller med stavmixer. Jag satte till lite örter också.

5. Fördela bläckfiskarna på en bädd av örter, droppa vitlöksolja ovanpå, pressa över citron och vrid över lite svartpeppar. Blanda runt på fatet och servera genast.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar