Krossad potatis, brynt smör, dill, nötter

tisdag 10 oktober 2017



Ibland vill man ju lite lyxa till potatisen och det lyckas finfint med några få snabba grepp. Också det här enkla men ack så suveräna receptet kan varieras i det oändliga: dillen kan bytas ut mot andra örter och hasselnötterna mot övriga nötter eller frön. Det viktiga är att man krossar den kokta potatisen lite så att det goda smöret kan smaksätta den ordentligt.

1 kg (helst) små potatisar
100 g smör (kanske lite mer)
50 g rostade hasselnötter
ca 1,5 dl finhackad gräslök
ca 2 kronor dill
ca 1,5 dl hackad dill
salt och svartpeppar

1. Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Bryn under tiden  smöret försiktigt tills det blivit ordentligt gyllenbrunt och doftar kola. Men var på din vakt för det bränns lätt mot slutet om du har för hög värme.

2. Hacka hasselnötterna grovt och vänd ner dem i smöret tillsammans med de plockade dillkronorna, dillen och gräslöken. Spara lite till garnering. 

3. Häll av potatisen och låt den svalna något innan du försiktigt trycker upp alla potatisar så att skalet öppnar sig. Lägg potatisarna på ett fat och häll det brynta smöret över. Krydda med salt och peppar och garnera med dill och gräslök.








Vi drack ett italienskt Valpolicella rödvin till middagen. Lite sötma, mjuka tanniner, fylligt och lämpligt kryddig eftersmak. Doft av torkad frukt. Egentligen ett vin till vilträtter. Gott till den här middagen också.
Kommentar: Jag hällde lite god olivolja på potatisen alldeles till sist. Vill man ha det smörigare så bryner man lite mer smör. Potatisen drar i sig nästan hur mycket vätska som helst. Vi åt min saftiga rostbiff http://forreliini.blogspot.fi/2017/07/min-saftigaste-rostbiff-i-ortlag.html och ugnsbetor med getostmousse till den ljuvliga potatisen. Jag tog idén till receptet från Lantliv mat & vin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar