Blomkålskaka

söndag 27 augusti 2017


Ottolenghis fantastiska blomkålskaka är perfekt i alla situationer. På buffébordet, picknicken, tillbehör till kött, fågel och fisk, vegetarisk ensamrätt med en tomatsallad (väldigt gott), till kaffe- eller testunden osv. Den är till och med ännu godare nästa dag. Problemet är bara att det  kanske inte blir någonting kvar till nästa dag!

Ingredienser:
1 litet blomkålshuvud, delat i 3 cm stora buketter (450 g)
1 medelstor rödlök (170 g) Jag tog lite mer, ca 200 g.
3/4 dl olivolja
1/2-1 tsk finhackad rosmarin
7 ägg
15 g basilika, hackad
120 g vetemjöl, siktat
1 1/2 tsk bakpulver
1/3 tsk malen gurkmeja
150 g grovt riven parmesanost eller annan vällagrad ost
smält smör, till att smörja formen
1 msk vita sesamfrön
1 tsk nigellafrön
salt och svartpeppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull och tillsätt 1 tsk salt. Täck med vatten och låt sjuda i 15 minuter, tills buketterna är mjuka - de ska falla isär när du pressar en sked mot dem. Häll över dem i ett durkslag och låt rinna av och torka.

3. Skär fyra skivor, ca 1/2 cm tjocka, i lökens ena ände och lägg åt sidan. Hacka resten av löken grovt och lägg i en liten stekpanna med oljan och rosmarinen. Fräs i 10 minuter på medelhög värme, tills löken har mjuknat. Rör om då och då. Ta bort från plattan och låt svalna. Lägg över den stekta löken i en stor skål, tillsätt ägg och basilika, vispa och tillsätt sedan mjöl, bakpulver, gurkmeja, parmesanost, 1 tsk salt och generöst med svartpeppar. Vispa till en slät smet, lägg i blomkålen och rör om försiktigt så att buketterna inte delas.

4. Klä botten och kanter på en stor pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant med bakplåtspapper. Pensla sidorna med smält smör, blanda sesam- och nigellafrön och skaka runt i formen så att de fastnar på kanterna. Häll i blomkålsblandningen och lägg lökringarna ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, tills kakan är gyllenbrun och har stelnat: stick in en kniv eller baksticka mitt i kakan - den ska vara torr när du drar ut den. Ta ut ur ugnen och låt vila i minst 20 minuter före servering. Serveras ljummen.

Kommentar: Jag tycker den är godare kall, för alla fina smaker förhöjs då. Och ät gärna en tomatsallad till. Ottolenghis tomat- och granatäppelsallad passar t.ex. bra som tillbehör. Lite parmaskinka eller kallrökt lax gifter sig också bra med smakerna i blomkålskakan. Och ett glas gott rödvin för den som så önskar naturligtvis.







Här hittar du ytterligare två recept med blomkål:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar