UGNSROSTADE GRÖNSAKER OCH SVAMP

söndag 5 mars 2017

Hittade några överblivna potatisar och polkabetor i källaren som ville bli använda och efter en koll i diverse skåp så fick jag till stånd den här ugnsrätten. En påse djupfrysta kantareller (egenhändigt plockade naturligtvis) fanns i frysen och de fick åka med in i ugnen. Allt på en plåt så att säga och fantastiskt gott blev det med massor med färska dragonblad som grönt inslag. Jag var nämligen tvungen att frisera den franska dragonen som övervintrat på verandan och börjat skjuta en massa skott.
Ingredienser:
8 potatisar
3 polkabetor
1 bit rotselleri
2 rödlökar
1-2 vårlökar
2 vitlöksklyftor (extra starka som fanns i den lokala butiken)
1 liter kantareller/annan svamp
libbstickssalt
flingsalt
vitpeppar
färsk fransk dragon eller timjan och rosmarin
olivolja
balsamico att spraya över vid serveringen

1. Skär potatisen i klyftor. Skala den inte. Skala polkabetorna, rotsellerin och rödlöken och klyfta dem också. Skär vårlöken i stora bitar och vitlöken i tunna skivor.
2. Häll ut allt på en bakplåtsklädd ugnsplåt och strö salt, vitpeppar och olivolja över. Blanda runt. Placera svamparna överst. Om du använder djupfrysta så krama ur vattnet ordentligt. Salta ytterligare. Snåla inte med saltet för ugnsgrönsaker behöver mer salt än man tror. Kanske lite mer olivolja. Strö till sist över valfria örter. Det går bra med torkade också om du inte har färska.
3. Sätt plåten i 200 grader varm ugn i ca 30 minuter. De sista fem minuterna använde jag övervärme för att ge grönsakerna en vackrare färg.
4. Det blir gott att spraya på lite balsamico på vid serveringen. Strö över färska örter. Flingsalt o lite olivolja kanske också behövs.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar