PUMPA MED CHILIYOGHURT OCH KORIANDERSALSA

torsdag 16 mars 2017


Slumpen gjorde att det här blev ett påskfärgat recept. Vackra färger och intressanta smaker platsar bra på buffébordet/påskbordet. Söt chilisås, dvs. Srirachasåsen  har blivit otroligt populär både i dressingar och dipsåser. Den kommer ursprungligen från östra Thailand och är gjord på solmogen chili och vitlök som malts till en slät pasta. Koriandersalsan är frisk i smaken och en fröjd för ögat. Receptet är Yotam Ottolenghis. Fantastiskt gott och faktiskt en av mina favoriter för tillfället.



Ingredienser för 4 portioner:
1 stor butternutpumpa (1 1/2 kg)
1 tsk malen kanel
1 dl olivolja
50 g koriander, blad och stjälkar (plus extra blad till garnering)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
20 g pumpakärnor
2 dl grekisk yoghurt
1 1/2 tsk sriracha (eller annan stark chilisås, jag använde 2 1/2 tsk sriracha)
salt o svartpeppar

Värm ugnen till 220 grader. Dela pumpan på längden, avlägsna kärnorna och skär den i 2 cm tjocka klyftor, ca 7 cm långa, med skalet kvar. Lägg bitarna i en stor skål och tillsätt kanel, 2 msk av olivoljan, 3/4 tsk salt och ta ett rejält tag med pepparkvarnen. Blanda väl så att bitarna täcks helt. Lägg bitarna på två bakplåtar med skalet neråt och ugnsbaka i 35-40 minuter, tills de är mjuka och börjar få färg på ovansidan. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Gör örtsalsan genom att lägga koriander, vitlök, de återstående 4 msk olja(använde lite mer) och 1 rejäl nypa salt i en liten mixer. Mixa till en slät salsa och ställ åt sidan.

Sänk ugnsvärmen till 180 grader. Bred ut pumpakärnorna på en bakplåt och rosta i ugnen i 6-8 minuter. Skalen spricker och de blir spröda och frasiga. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Strax före servering blandar du yoghurt och srirachasås. Lägg  pumpabitarna på ett serveringsfat, ringla över den kryddiga yoghurtsåsen och sedan örtsalsan (du kan också blanda yoghurtsåsen och örtsalsan först om du vill). Strö över pumpakärnorna och korianderbladen och servera. Njut!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar