GOÛT DE FRANCE 21/3/2017, RESTAURANG 4 VUODENAIKAA, TAMMERFORS

onsdag 22 mars 2017


Goût de France/Good France arrangerades i år för tredje gången den 21 mars. Tanken är att föra fram den franska matkulturen. 2000 kockar i fem världsdelar deltog detta år . Finland var rätt så väl representarat och jag hade tillfälle att avnjuta middagen på 4 vuodenaikaa/4 saisons i Tammerfors. Chef de cuisine Juho Rajamäki och restauratör Yoni Ichtertz bjöd på en fantastisk meny med tillhörande vinpaket.  Fransk matkultur som bäst där kockarna använt lokala råvaror. Temat för i år var riklig användning av grönsaker och minskning av socker, salt och fett. Här kommer menyn och bilder av rätterna med några kommentarer.



Fräsch gurksoppa med en söt yoghurtsorbet inledde avsmakningsmenyn tillsammans med ett lätt Pouilly-vin. 


Tartar på hjort med hjortron smakade ypperligt tillsammans med ett gott Grand Cru rödvin från Saint-Émilion.


Abborre från Näsijärvi med äppel och morot var min favorit. Fantastisk puré på äppel och morot. Väldigt gott...och vackert. Och ett intressant mångfacetterat vitt vin "Clisson".


Franska ostar med kvitten. Kvittenmarmeladen (stången på tallriken) var underbar tillsammans med ostarna: inte för söt utan alldeles lagom. Det 10 år gamla Pineau des Charentes ackompanjerade otsbrickan. Det är ett starkvin av typen vins de liqueur, vilket framställningsmässigt innebär att ojäst druvmust från Charentes spritas upp med cognac så att jäsningen uteblir. Fantastiskt dessertvin.


Havtorn och sallad på färska söta örter. Definitivt kvällens vackraste portion och underbar kontrast i smakerna: lite sötsur havtornssorbet i kombination med den fräscha örtsalladen.

Svartvinbärssoufflén var en fin avslutning: inte för söt, vilket passade bra då cassislikören innehåller mycket socker.

Vi njöt i fulla drag av den fantastiska menyn med det utsökta vinpaketet. Dessutom blev vi bekanta med nya intressanta människor. Det gäller att reservera platser så fort datumet blir klart inför nästa år. 4 vuodenaikaa i Tammerfors hade endast 30 platser att erbjuda så här gäller principen först till kvarn....För övrigt finns restaurangen 4 vuodenaikaa i Saluhallen och är stans bästa lunchrestaurang. Den är tyvär inte öppen kvällstid med vissa undantag. Deras catering-service kan rekommenderas: vi har använt oss av den tjänsten två gånger och varit nöjda till 110 procent!

www.4vuodenaikaa.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar