FLANKSTEK MED MISOSMÖR

fredag 10 februari 2017

Flankstek från grannens nötkreatur som vistas på naturbete halva året ... finns det något bättre månntro? Jag har alltid tidigare grillat flanken. Eftersom den är så tunn och jämn brukar resultatet  bli lyckat; förutsatt att man inte överdriver grillningstiden. Nu var det så mörkt och kallt i vårt utekök så ville absolut inte gå dit. Alltså lämpligt att kolla hur det fungerar att göra den i ugnen. Och bra blev det: kanske till och med bättre än att grilla ... misosmöret får nog ta en del av äran ... det blev nämligen kanongott!



 Vi börjar med misosmöret. Vad är misopasta? Det är en japansk fermenterad pasta (har sitt ursprung i Kina), som är gjord på soja, vatten, salt och ris eller korn. Finns i olika färger och olika smaker. Mest känd är mison för sin utpräglade umamismak. Jag använder här den ljusgula varianten som är lättast att få tag på. Kan köpas i asiatiska affärer. Är mycket salt.

Misosmör:
100 g osaltat smör
2 msk ljus misopasta
1 msk Dijon senap
finhackad chili (använde egen fryst) enligt smak och tycke, kan också lämnas bort
finhackad koriander/thaibasilika

Smöret bör vara rumsvarmt. Blanda ihop alla ingredienserna och forma till en korv. Vira in i plastfolie och sätt i kylskåpet så det stelnar. Jag använde bara hälften av den här mängden till en  liten flankstek på 500 g. Resten håller någon vecka i kylskåpet. Blir gott på ugnslax t.ex. Gör ditt favoritsmör om du inte har misopasta...vitlök och örter är ju alltid gott.


 Så till flanken. Dess franska namn bavette är tydligen ganska utbrett här i landet också. Ta fram den i god tid så den är rumsvarm. Salta och peppra. Bryn den i smör så den får vacker färg. Sätt in i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen visar 58 grader. Det borde inte ta mer än 5-10 minuter: det beror förstås lite på flankens tjocklek. Använd stektermometer. Ta ut köttet och låt det vila i folie på ett varmt ställe några minuter. Skär ganska tunna skivor mot muskelfibrerna. Skär man fel blir skivorna sega. Jag bredde skivor av smöret på köttet när det kom ut ur ugnen och lät det smälta ner inne i folien. Smaskens!


 Vi avnjöt den gudomliga flanken tillsammans med potatisbakelser och Ottolenghis rödlök med valnötssalsa (recept i nästa inlägg).
Det här köttet kräver ett gott rödvin som dryck. Min käre make plockade fram det här gamla Bordeauxvinet: en klassisk Margaux, från källaren. Jag hade ingenting att invända och gissa om det smakade bra till köttet som smälte i munnen. Umami för hela slanten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar