GRATINERAD HUMMER

tisdag 27 december 2016


Eftersom ingen i vår familj är förtjust i traditionell julmat har jag redan i fyra år valt att göra en liten avsmakningsmeny i stället för en julbuffé med sill, fisk, skinka, kalkon, lådor, sallader etc. Då vi vanligtvis är endast tre personer (och en hund) på julaftonen fungerar det bra. En rätt som måste finnas med är dessa gratinerade hummerhalvor. Passar som hand i hanske för en romantisk nyårssupé på tumanhand till exempel.



För 4 personer behöver du:

2 kokta humrar(djupfrysta går bra)
1 msk smör
1 msk finhackad shalottenlök
60 g färska champinjoner
1 msk konjak
1/2 msk tomatpuré
1/2 msk matlagningsmjöl
ca 1,3 dl crème fraîche
knappt 1/2 fiskbuljongtärning
mycket litet cayennepeppar
salt
ca 1,5 dl riven ost

Gör så här:

Bryt försiktigt loss klorna. Krossa dem  och ta ut köttet. Dela humrarna på längden med en kraftig kniv. Stick ner knivspetsen genom skölden uppe på huvudet och skär rakt bakåt så du får två halvor. Avlägsna tarmen. Tag ut köttet från halvorna och skär det i bitar. Se till att skalhalvorna inte delar sig mellan skölden och stjärten.
Putsa och hacka champinjonerna, hacka löken fint. Fräs löken i smöret utan att den får färg. Tillsätt champinjonhacket och konjaken. Låt det koka tills nästan all vätska kokat in. Tag kastrullen från värmen och tillsätt tomatpurén. Pudra över mjölet. Blanda väl och tillsätt crème fraîchen och buljongtärningen under omröring. Sjud i någon minut. Smaksätt med cayenne och salt. Blanda i hummerköttet men låt det inte koka för då blir det segt.
Fyll hummerskalen med blandningen och strö över osten. Hit kan du förbereda på morgonen.


Gratinera i 225 grader i ca 10 minuter tills hummerhalvorna har fin färg. Jag lämnade bort champinjonerna i år...och fick lite kritik för det av sonen.



Som dryck bör man servera en äkta Champagne!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar